• Novinky

      • PREMIETANIE ROZPRÁVKY
        • PREMIETANIE ROZPRÁVKY

                       V adventnom období sme si pre našich žiakov prichystali "Láskyplný adventný kalendár". Každý deň si v šatni nájdu konkrétnu úlohu na daný deň, ktorú môžu splniť. V stredu 14.12. bolo úlohou pozrieť si rozprávku. A tak sme si v tento deň poobede spolu pozreli vianočnú rozprávku "Polárny expres". K rozprávke sme žiakom prichystali teplý čaj a malé občerstvenie. Aby mali pri pozeraní väčšie pohodlie, mohli si priniesť deku, či vankúšik. Do "veľkej školy" mohli so sebou vziať aj mladších súrodencov. Sme radi, že niektorí túto možnosť využili a všetci spolu sme tak strávili príjemný predvianočný čas. 

      • VYŠETRENIE ZRAKU ZAMESTNANCOV ZŠ
        • VYŠETRENIE ZRAKU ZAMESTNANCOV ZŠ

              V stredu 14.12.2022 podstúpilo 15 zamestnancov našej ZŠ vyšetrenie zraku očnou optičkou  p. Petrou Hunčíkovou z Banskej Bystrice. Boli vykonané merania vízusu a následná korekcia vrátane kontroly predného segmentu oka. V prípade nálezu boli zamestnanci nasmerovaní do konkrétnej ambulancie ( glaukómovej, kataraktovej ...). Po konzultácii s očnou optičkou bola ponúknutá možnosť vyhotovenia optických korekčných pomôcok podľa potrieb zákazníka po zohľadnení pracovných faktorov a očnej chyby.

            Očná optička disponuje mobilnou vyšetrovacou jednotkou. Pridanou hodnotou projektu je vyhotovenie dioptrických okuliarov podľa vlastného výberu za atraktívne ceny s kompletným servisom a s dodaním až na pracovisko. Pre každého zamestnávateľa je vypracovaná výstupná správa o aktuálnom stave vízusu zamestnancov. Služby oftalmológa, resp. optometristu sú bezplatné.

             Túto službu okrem našej ZŠ využila aj materská škola.

           

      • DIVADLO - 4.AB
        • DIVADLO - 4.AB

          Bábkové divadlo Žilina

          Perinbaba, múdra starenka, ktorá sype na zem sneh, zachráni malého Jakubka pred Zubatou a vychováva ho vo svojom svete, kde sa zastavil čas a ľudia starnú len veľmi pomaly. Tento veľmi známy príbeh v podaní hercov Bábkového divadla v Žiline si v stredu 14.12.2022 pozreli aj naši štvrtáci. I keď tento deň bolo veľmi mrazivo, neodradilo nás to a na predstavenie sme sa veľmi tešili. Všetkým sa nám predstavenie páčilo, pretože sa bolo na čo pozerať a výkony hercov nám vyrážali dych.

          (mm+mm)

      • VŠETKOVEDKO 2022
        • VŠETKOVEDKO 2022

               Veľký súboj o najmúdrejšieho medzi najbystrejšími našej školy sa uskutočnil 30. 11. 2022 medzi 39 prihlásenými žiakmi 2.-4. ročníka. Otázky boli zo všetkých oblastí s ktorými sa žiaci doteraz stretli – prvouka, prírodoveda, vlastiveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, hudobná výchova, výtvarná výchova, informatická výchova, dopravná výchova. Vo svojej kategórii sa môžu zaradiť medzi 30% najúspešnejších riešiteľov a získať titul a diplom VŠETKOVEDKO ŠKOLY, VŠETKOVEDKO a peknú cenu. Ostatní súťažiaci získajú titul a diplom VŠETKOVEDKOVHO UČŇA a malú spomienku na súťaž.

          20.12. 2022 na stránke súťaže budú zverejnené výsledky jednotlivých žiakov podľa číselného kódu. Ďakujeme rodičovskému združeniu za príspevok 2,50€ (štartovné bolo 5€, 2,50€ platili žiaci).

          (mp)

      • TALENTY PRE MIKULÁŠA
        • TALENTY PRE MIKULÁŠA

          "Na sv. Mikuláša neučí sa, neskúša sa."

          Veru, v utorok 6.12. sa neučilo ani na našej škole. Žiaci radšej pozvali sv. Mikuláša do KD a predviedli mu svoje schopnosti a umenie pod názvom "Talenty pre Mikuláša". Mikuláš, sprevádzaný anjelmi a čertom, si vypočul ich krásny spev, recitovanie, hru na heligónke, akordeóne a klavíri. Obdivoval herecké schopnosti žiakov aj ich ohybné telá pri tanci a gymnastike. 

          Cez prestávky v programe žiaci súťažili v rôznych disciplínach, ktoré pre nich pripravili deviataci. Na burze si mohli za symbolickú cenu kúpiť drobný darček alebo hračku. Výťažok z burzy v sume 160€ pôjde na dobročinné účely (deťom do Zákamenného).  

          PS: Máme šikovné a talentované deti, ďakujem všetkým vystupujúcim, pani učiteľkám, Jožkovi Kupčulákovi, deviatakom (Mikulášovi, čertovi, moderátorom, anjelom, vedúcim stanovíšť) i skvelým divákom. Obci Hruštín ďakujeme za kultúrneprostredie aj za sladkosti pre žiakov. (JK)

          MK, AR 

        • BESEDA S PROKURÁTORKOU

          V pondelok 5.12. sa v našej ZŠ uskutočnila beseda žiakov 8. a 9.ročníka s prokurátorkou JUDr. K.Kocúrovou z Okresnej prokuratúry v Námestove a s Mgr. E.Murínovou z Úradu práce, soc. vecí a rodiny v Námestove. Témou bol Trestný zákon, páchanie trestnej činnosti mladistvými, drogová trestná činnosť...

      • EXKURZIA 2AB DO KNIŽNICE A GALÉRIE
        • EXKURZIA 2AB DO KNIŽNICE A GALÉRIE

               V pondelok 5. 12. druháci prežili netradičný deň školského vyučovania. Namiesto čítania a výtvarnej výchovy v škole sme zažili tieto hodiny v Oravskej galérii a v Oravskej knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne. V galérii nás oboznámili s dielami Jozefa Vydrnáka, s ktorými sme zažili predvianočné stíšenie. Boli to diela Madonka s Ježiškom v rôznych variáciách i diela, ktoré sa spájajú s bežným životom. Pani Žofia Mäsiarová nás učila čítať symboly z obrazov a prečítali sme aj tajný odkaz. Veľmi pekne ďakujeme za vysvetlenie a tiež možnosť na chvíľu sa stať naozajstnými výtvarníkmi a nakresliť vlastný obrázok. V knižnici nás sprevádzala pani Alenka Javorková, ktorá nám ukázala všetky oddelenia, trezor, prečítala nám z knihy a zaujímavo i pútavo rozprávala o knižnici, spisovateľoch i knihách. Dovolila nám prezrieť si knižky a každého pozorne počúvala, ako časť z nej prečíta. Veľmi pekne jej ďakujeme za zaujímavé rozprávanie o minulosti, predstavenie výnimočnej knihy a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

          (ĽŽ a MŠ)

      • SÚŤAŽ i-Bobor
        • SÚŤAŽ i-Bobor

             V termíne od 7. do 11. novembra  2022 prebiehala celosvetová  informatická súťaž iBobor, ktorej sa zúčastnili aj  naši žiaci 5. až 8. ročníka.  Z našej školy sa do súťaže zapojilo 132 žiakov, z nich bolo 24 úspešných riešiteľov.

          Úspešní riešitelia:

          Kategória Bobrík (piataci): Adam Zemenčík, Adam Šeliga, Lea Skladaná, Marianna Sedlárová, Zuzana Hutirová, Jakub Voška, Martin Kratoň, Miriam Jurčigová, Rastislav Kytaš, Richard Kytaš.

          Kategória  Benjamín (šiestaci a siedmaci): Matúš Hutár, Matej Macák, Marek Martvoň

          Kategória Kadet (ôsmaci): Lara Ťasnochová, Jozef Firic, Nikola Martvoňová, Martina Zemenčíková, Slávka Matečková, Peter Plančo, Matej Žilinec, Stella Lihanová, Marianna Matečková, Peter Tomáň, Martina Šimeková

          Všetci úspešní riešitelia dostali diplom a vecnú cenu.

      • NÁBOJ junior
        • NÁBOJ junior

                Náboj junior je medzinárodná súťaž z matematiky a fyziky. Súťažia štvorčlenné tímy v ôsmich krajinách Európy. Ich úlohou je za 2 hodiny vyriešiť čo najviac príkladov. Súťaž prebieha v rôznych mestách. Do Námestova sa 25. 11. 2022 vybrali overiť svoje schopnosti dva tímy z Hruštína. Tímu B ( Zuzka Hojová, Miška Jurčigová, Matúš Tomáň, Filip Voška) sa darilo lepšie - podarilo sa im vyriešiť 22 príkladov, čo stačilo na 3. miesto zo 14 tímov (v rámci Slovenska to bolo 101. miesto zo 417 tímov). Tím A (Katarína Kupčuláková, Juraj Fendek, Matúš Slaničan, Jakub Kytaš)  skončil v druhej polovici. Všetkým ôsmim deviatakom ďakujeme za reprezentáciu školy.

          (JČ)

      • OLYMPIÁDA SJL
        • OLYMPIÁDA SJL

              Vo štvrtok 10.11.2022 sa v Centre voľného času Maják v Námestove uskutočnilo okresné kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Našu školu reprezentovala Klára Teťáková z 9.A tr. V konkurencii 18 súťažiacich bolo 9 úspešných riešiteľov a naša Klára bola spomedzi nich našikovnejšia, keď zvíťazila so 4-bodovým náskokom. Najlepšia bola v písomnom teste, tvorbe textu a tretia v rečníckom prejave. Zaslúžene postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční vo februári. Blahoželáme! Pripravovala p.uč. D.Kubániová.

      • SLADKÁ POMOC 2022 - DVAKRÁT DOBRÁ ČOKOLÁDA
        • SLADKÁ POMOC 2022 - DVAKRÁT DOBRÁ ČOKOLÁDA

                   Po roku sme sa v našej škole opäť zapojili do kampane „Sladká pomoc“. Táto kampaň je misijnou iniciatívou, ktorá motivuje dobrovoľníkov na Slovensku k pomoci pre deti a mládež v misijných krajinách. K tejto iniciatíve sa mohol kúpou čokoládky v cene 1€ pripojiť každý, a tak preukázať solidaritu s Cirkvou na celom svete. Spolu sme vyzbierali 231 eur. Čistý zisk z kampane smeruje do Kene, Rwandy, Etiópie a Ugandy, do projektov, ktoré spravuje Pápežské misijné dielo detí.

          Kampaň Sladká pomoc ukazuje, aké ľahké je dosiahnuť veľké veci mnohými malými skutkami. Preto všetkým kupujúcim za ich štedrosť zo srdca ĎAKUJEME!

          (ar)

      • PROJEKT ELEKTROODPADdopad
        • PROJEKT ELEKTROODPADdopad

              V tomto školskom roku sa naša škola zapojila do celoslovenského projektu ELEKTROODPADdopad. Cieľom projektu je začleniť tému elektroodpadu do výučby a posilniť tým myšlienku zodpovednej spotreby v bežnom fungovaní školy.

          Projekt pozostáva z:

          • celodenného vzdelávacieho semináru pre učiteľov a študentské tímy
          • metodickej podpory
          • rovesníckeho a bádateľského vzdelávania na školách
          • akčných dní realizovaných ku Dňu Zeme
          • exkurzie do prevádzky spracujúcej elektroodpad

          Trojdňový vzdelávací seminár absolvovali naše žiačky Nikola Martvoňová a Vanesa Žilincová s pani učiteľkou Máriou Kormaňákovou v Centre enviromentálnej a etickej výchovy Živica na Zaježovej.

          Vyškolené tímy  budú realizovať rovesnícke a bádateľské vzdelávanie, pátrať po možnostiach  zlepšenia situácie na vlastnej škole a pomocou aktivít projektu tieto zlepšenia aj realizovať.

          Do školy tiež  dostaneme zberné nádoby na elektroodpad a batérie. Získané vedomosti a postoje tak budeme môcť prenášať do svojich osobných životov a domácností.

          (MKor)

      • RIADITEĽSKÉ VOĽNO
        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

                Vážení rodičia, dňa 18.11.2022 (piatok) bude ZŠ Hruštín udelené riaditeľské voľnoRiaditeľské voľno je  udelené z prevádzkových a organizačných  dôvodov podľa §150 ods. 5 zákona 245/2008 Z.z. V tento deň nebude v prevádzke ZŠ ani školské zariadenie - ŠKD. Žiaci stravujúci sa v školskej jedálni budú automaticky odhlásení z obedu. 

             V tento deň budú zamestnanci ZŠ podľa Kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa v štátnej službe na r.2022 čerpať 1 deň voľna. (čl. II, ods.6 - zamestnávateľ poskytne v II.polroku št. zamestnancovi na jeho žiadosť podľa §141, ods.3, písm.c) ZP 1 deň voľna). Keďže 17.novembra je štátny sviatok, vzniknú takto 4 dni voľna. Budeme môcť niečo ušetriť na vykurovaní.

          Ďakujeme za porozumenie.

          Július Kubáni, riad. školy 

      • EXKURZIA BANSKÁ ŠTIAVNICA
        • EXKURZIA BANSKÁ ŠTIAVNICA

              Dňa 11. 11. 2022 sa žiaci 8.A a 8.B zúčastnili literárnej exkurzie do Banskej Štiavnice. Na námestí sa zoznámili s históriu mesta, pôvodom mnohých pamiatok – morovým stĺpom, Starým a Novým zámkom, mestskou radnicou.

          Ako prvú navštívili Cestu časom – pomocou virtuálnej reality sa preniesli do minulosti a mohli tak chvíľu pobudnúť v starej Banskej Štiavnici, viezť sa na voze ťahanom koňom či ocitnúť sa pri mlyne a počuť zurčiacu vodu. Na pohyblivých obrazoch hľadali odpovede na hádanky a nakoniec si mohli vyskúšať dolovanie zlatej tehly.

          Potom sa presunuli do domu Márie Pišlovej – alebo Sládkovičovej Maríny. Tam im učarili samotní hlavní hrdinovia, ktorí sa im prihovorili z obrazov a ozrejmili im príbeh svojej lásky i vznik básnickej skladby. Navštívili aj Banku lásky a na chvíľu nahliadli aj do banskej štôlne.

          Počasie bolo nádherné, a tak exkurziu zakončili návštevou banskoštiavnickej kalvárie, kde sa pomodlili krížovú cestu. Po výstupe ich odmenil nádherný výhľad na celú dolinu.

          Domov sa vrátili žiaci plní dojmov. Veríme, že aspoň niektorí sa do Banskej Štiavnice ešte vrátia.

          (bri+sno)

      • OKRESNÉ KOLO V MALOM FUTBALE MŽ
        • OKRESNÉ KOLO V MALOM FUTBALE MŽ

               V utorok 8.11.2022 sa na umelej tráve MŠK v Námestove konalo okresné kolo v malom futbale MŽ. Naši žiaci zo 6. a 7. triedy (Patrik Bohucký, Richard Hojo, Jakub Jasielski, Richard Jasielski, Michal Omasta, Patrik Paško, Tomáš Slaničan, Matúš Šinál, Alex Jurky, Patrik Voška) si zmerali sily so žiakmi ZŠ Komenského NO, ZŠ Breza, ZŠ Oravská Jasenica, ZŠ Oravská Polhora  (všetko víťazné školy z obvodov z okresu NO). Naši žiaci sa umiestnili na 4. mieste. Remizovali s Or. Jasenicou, vo všetkých ostatných zápasoch ťahali za kratší koniec.  Zistili, že futbal vedia hrať aj chlapci z iných škôl a že víťazstvo v kvalifikácii bez inkasovaného gólu ešte nezaručuje medailu z okresného kola.

          Umiestnenie:      

          1. ZŠ Komenského Námestovo

          2. ZŠ Oravská Polhora

          3. ZŠ Breza

          4. ZŠ Hruštín

          5. ZŠ Oravská Jasenica

          Ďakujeme žiakom za reprezentáciu školy a p. Plančovi za zapožičanie časti výstroja.

          (SŠal)

      • KREATÍVNA SÚŤAŽ - DREVENICA
        • KREATÍVNA SÚŤAŽ - DREVENICA

              Na návrh žiackeho parlamentu niesla prvá tohtoročná kreatívna súťaž názov – Najkrajšia drevenica. Úlohou bolo vytvoriť 3D model (hruštínskej) drevenice. V utorok 8.11. 2022 sa konalo vyhodnotenie a táto súťaž s minimálnym bodovým rozdielom dopadla nasledovne:

           

          1. miesto – Viktória Kľusková, 6.B

          2. miesto – Miriam a Michaela Jurčigová, 5.B a 9.A

          3. miesto – Tímea a Vanesa Žilincová, 6.B a 8.B

           

          Všetci, ktorí sa do súťaže zapojili, boli odmenení žolíkom a sladkou odmenou, víťazky aj vecnými cenami.

          Dreveničky teraz zdobia pódium v našej škole, kde ich môžu ostatní obdivovať a tak oceniť šikovnosť svojich spolužiakov. 

          (radz)

      • PROSBA O VYPLNENIE DOTAZNÍKA
        • PROSBA O VYPLNENIE DOTAZNÍKA

          Vážení rodičia,

          Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR nás oslovilo so žiadosťou o spoluprácu pri realizácii elektronických dotazníkových prieskumov pre účely hodnotenia a vypracovania Hodnotiacej správy Školského programu Ovocie zelenina, Mlieko a mliečne výrobky (ďalej Školský program) za obdobie rokov 2017-2022.

          Naša škola bola do prieskumu vybraná na základe kritérií pre reprezentatívnosť záverov hodnotenia Školského programu. Už  niekoľko rokov sme zapojení do programu Školské ovocie.

          Zasielame Vám link na Formulár dotazníka určený na vyplnenie rodičmi žiakov našej školy.

           

          https://forms.gle/xotkxUpGYHb1UJSB7

           

          Prosíme Vás o odoslanie vyplneného dotazníka do 20. novembra 2022. 

            

          ------------------------------------------

          Vážený rodič, 

          v súčinnosti s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Úradu verejného zdravotníctva SR Vás prosíme o pravdivé vyplnenie a odoslanie tohto elektronického dotazníka hodnotenia Školského programu ovocie zelenina a mlieko a mliečne výrobky - do 20. novembra 2022, vrátane.

           

          https://forms.gle/xotkxUpGYHb1UJSB7

           

          Pre vyplnenie dotazníka nie je potrebná žiadna e-mail adresa ani registrácia. Dotazník je možné vyplniť na počítači alebo na mobilnom telefóne. Vyplnenie trvá najviac 30 minút. Dotazník je anonymný. Formulár dotazníka je možné vyplniť na viackrát. Odpovede sa automaticky ukladajú.

           

          Otázky v dotazníku Vám kladieme s cieľom zistiť, ako účasť/neúčasť Vášho dieťaťa ovplyvnila jeho stravovacie zvyklosti, zvyklosti členov Vašej domácnosti, ako hodnotí Vaše dieťa a Vy fungovanie Školského programu v škole, ktorú Vaše dieťa navštevuje - ak je táto do programu zapojená. Zisťujeme však aj zmeny stravovacích zvyklostí detí v nezapojených školách.

          Školský program ovocie zelenina a mlieko a mliečne výrobky sa na Slovensku zameriava na podporu konzumácie ovocia, zeleniny a mlieka u detí a žiakov vo veku od 3 do 18 rokov vo vzdelávacích zariadeniach - materské školy, základné školy a špeciálne stredné školy.

          Program je spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie (EÚ) a národného rozpočtu.  Fungovanie tohto programu,  jeho efekty na zmenu stravovacích návykov detí sú predmetom hodnotenia, ako aj zamerania tohto dotazníka.

           

          Viac informácií o hodnotení Školského programu ovocie, zelenina, mlieko a mliečne výrobky v Slovenskej republike nájdete na našej webstránke skolskeovocie.uniag.sk , kde je aj informácia o podporných stanoviskách Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Úradu verejného zdravotníctva SR; zameraní hodnotiacej správy Školského programu Ovocie, zelenina, mlieko a mliečne výrobky pre deti do škôl; tomto dotazníkovom prieskume; ochrane osobných údajov (GDPR) s ním súvisiacich. 

           

          Vaše odpovede, názory a podnety poskytnuté v tomto dotazníku sú dôležité pre hodnotenie a zlepšenie účinnosti a fungovania tohto programu v EÚ a predovšetkým na Slovensku.

          Dotazník sa skladá zo všeobecných otázok, otázok o stravovacích zvyklostiach a ich zmenách za obdobie 2017-2022 Vášho dieťaťa, Vašej domácnosti, vedomostného testu a otázok o fungovaní Školského programu a možnostiach jeho vylepšenia, čo môže prispieť aj k prínosom pre Vaše dieťa a domácnosť. Hodnotenie programu a hodnotiaca správa, na ktorej sa svojimi odpoveďami budete podieľať, sú podmienkou jeho ďalšieho spolufinancovania z prostriedkov Európskej únie.

           

          Vopred Vám za Vaše odpovede a Váš čas ďakujeme.

          Za riešiteľský kolektív zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre - prof. Ing. Ľubica Bartová, CSc. 

          V prípade otázok k dotazníku nás prosím kontaktujte na: ovociezeleninamlieko@gmail.com 

           

        • PONOŽKOVÝ OKTÓBER

          Aj tento rok sa naša škola zapojila do charitatívnej akcie "Ponožkový október", ktorej cieľom je zbierať ponožky pre ľudí bez domova. Vďaka našim skvelým žiakom, rodičom a učiteľom sa nám podarilo vyzbierať krásnych 100 párov ponožiek

          Vyzbierané ponožky odovzdáme ľuďom v núdzi nielen na Slovensku, ale aj na Ukrajine. Veríme, že im pomôžu a v zime zahrejú. 

          Všetkým darcom VEĽMI PEKNE ĎAKUJEME!

          (ar)

      • KVALIFIKÁCIA NA OK V MALOM FUTBALE
        • KVALIFIKÁCIA NA OK V MALOM FUTBALE

          Tak aj tento rok sa to podarilo....V piatok 4.11.2022 sa naši žiaci 6. a 7. ročníka zúčastnili  kvalifikácie do okresného kola v malom futbale mladších žiakov. Opäť sa nám podarilo po jednoznačnom výkone obhájiť prvé miesto v našom obvode a tak postúpiť na okresné kolo. Naši žiaci: Bohucký Patrik, Hojo Richard, Jasielski Jakub, Jasielski Richard, Omasta Michal, Paško Patrik, Slaničan Tomáš, Šinál Matúš a Voška Patrik si zahrali malý futbal proti žiakom zo ZŠsMŠ Lokca, ZŠ Námestovo – Slnečná a ZŠsMŠ Babín

          Výsledky:       

          ZŠ Hruštín – ZŠsMŠ Babín 10:0

          ZŠ Hruštín – ZŠ Námestovo Slnečná  4:0

          ZŠ Hruštín – ZŠsMŠ Lokca 4:0

          Náš brankár Patrik Bohucký ani raz nemusel vyťahovať loptu z brány a udržal si tak na súťaži čisté konto. Držíme palce na okresnom kole. Ďakujeme chlapcom za pekný výkon a aj za slušné správanie počas presunu na súťaž a aj počas priebehu súťaže.

          (Sšal)

      • EXKURZIA U REZBÁRA JÁNA ŠELIGU
        • EXKURZIA U REZBÁRA JÁNA ŠELIGU

              Dňa 26.10. sme boli my, piataci, na exkurzii u pána rezbára Jána Šeligu. Najskôr sa nám predstavil a potom začal ukazovať svoje výrobky. Pred dverami mal vyrezaného príka a bustu starej ženy. Vonku mal vystavené sochy rôznych osobností. Mal tam sochu valacha, harmonikára, starej ženy... Po chvíli nám ukázal altánok, v ktorom mal rôzne staré náradie, staré topánky, krpce. Neskôr sme sa išli pozrieť do drevárne, kde mal pán rezbár rozrobený betlehem na Vianoce do Hruštína.. Po prehliadke drevárne nasledovala prehliadka domu. Pán rezbár mal v každom kúte nejakú sošku. Namiesto zábradlia mal vystavené malé sošky tanečníc, žien. Dokonca mal jednu izbu plnú drevených sošiek. Na drevenom stole mal samozrejme drevený betlehem, , v drevených skriniach mal sošky významných osobností a dokonca vyrobil vlstný rodokmaň. Keď nám pán rezbár ukázal jeho dom plný drevených sošiek, vzal nás do jeho pracovne. Všetko, čo tam bolo, vytvoril on sám. Najsôr nás ponúkol vodou a keksíkmi. Vysvetlil nám, čo potrebuje začiatočník, kedy začal vyrezávať, ako a akým náradím sa vyrezáva, z akého dreva sa najlepšie vyrezáva...

              Najlepšie bolo, keď sme si to mohli vyskúšať a niečo si vyrezať. Každý využil svoju predstavivosť.

              Ďakujem pani učiteľke TECHNIKY M.Kormaňákovej za možnosť ísť na takúto exkurziu a pánovi Šeligovi za pekný zážitok.

          Marianna Sedlárová, žiačka 5.B tr.